17.1 C
Barcelona
martes, mayo 14, 2024

L’aigua blava del Francolí de fa 10 dies a la Riba no venia de cap abocament, diu l’ACA

Must read

Les aigües blavoses que van ser detectades al Francolí, a l’alçada de la Riba el passat 12 d’agost no procedien de cap abocament, sinó que era degut al baix cabal del riu i a la manca de sanejament de municipis que hi ha riu amunt. Així ho han apuntat al Diari fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que descarten que fos un episodi de contaminació causat per una empresa paperera propera.

L’aigua blava va ser detectada el passat dia 11 i s’ha perllongat durant més d’una setmana. El passat dilluns, el color tornava ser l’habitual: transparent. Durant les darreres dues setmanes, els tècnics de l’ACA han efectuat dues inspeccions a la zona i han pres mostres en dos punts diferents del riu. Es preveu que els resultats es tindran en una o dues setmanes, segons l’agència: «Depenent de les analítiques es decidirà les properes accions a seguir».

Les mateixes fonts apunten al Diari que en el moment de les inspeccions no es va veure cap alteració visual de l’aigua ni presència de peixos morts. Tot i així, es continuarà fent un seguiment de la zona. També afegeixen que no es va detectar cap abocament incontrolat. Tanmateix, els tècnics van realitzar una inspecció a una empresa paperera que hi ha en aquesta zona, «sense detectar cap abocament i sense que aquesta hagi incomplert les condicions d’abocament fixades».

Quant a la diferent coloració de l’aigua seria debut «al baix cabal del riu –degut a la falta d’aigua arran de l’episodi de sequera que s’està patint– junt amb la manca de sanejament de municipis que hi ha riu amunt». Aquests pobles només podrien ser la Riba i Vilaverd.

Per la seva part, des de la Plataforma Francolí Nét diuen que aquesta explicació no té cap sentit, «si fos degut a la manca de sanejament dels municipis riu amunt la coloració gris-blau no començaria just després de la fàbrica, sinó en aquests municipis».

Afegeixen des de la plataforma que van aportar «moltes evidències» d’on començava l’aigua a baixar d’aquest color. Per un altre costat, van veure dos treballadors de l’empresa paperera baix al riu amb una nevera de càmping agafant mostres. I es pregunten: «Si són aigües residuals d’algun poble, com és que el riu ha baixat brut dotze dies i després s’ha aclarit? Per què cap dels dos municipis tenen depuradora».

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article

Catalonia Noticias