23.2 C
Barcelona
lunes, julio 15, 2024

Uns canons anticalamarsa afecten la salut acústica dels veïns d’Ulldecona

Must read

La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès una informe que certifica la contaminació acústica que pateixen els veïns d’Ulldecona, al Montsià, a causa d’uns canons anticalamarsa que estan instal·lats en una finca de cítrics del poble veí, Sant Rafel del Riu (Baix Mestrat, País Valencia). Després de l’avaluació, l’organisme determina que els aparells incompleixen els paràmetres de la normativa vigent, tant de nit com de dia i per intensitat de soroll en un període de 2 i 3 segons. Els resultats s’han comunicat a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Sant Rafel, però el consistori d’Ulldecona emprendrà accions legals si no es fa res administrativament per corregir la situació.

Els problemes amb el soroll de les detonacions que fan els canons anticalamarsa de Sant Rafel del Riu van començar la tardor del 2020. Fa prop de dos anys que els veïns d’Ulldecona es queixen del soroll intens dels espetecs d’aquests aparells instal·lats en una finca de cítrics. Com ha explicat l’alcaldessa, Núria Ventura, els fan servir sobretot a la primavera i ara, amb les tronades de final d’estiu, i els veïns estan patint a causa d’aquesta contaminació acústica incessant. Els més afectats són els habitants de les pedanies de Sant Joan del Pas, els Rajolars i el Barri Castell.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ja va obrir un expedient sancionar als propietaris de la finca per una infracció lleu per infracció de l’article 116.3 de la Llei d’Aigües – una falta que pot suposar sancions de fins a 10.000 euros-.

L’Ajuntament d’Ulldecona ha demanat la intervenció del departament d’Acció Climàtica per avaluar la contaminació acústica que pateixen els veïns per uns canons situats a l’altre costat de la frontera administrativa i un cop demostrat «que superen tots els paràmetres de la normativa», prendrà «les mesures oportunes per paralitzar l’activitat», ha assegurat Ventura. L’Ajuntament d’Ulldecona ha enviat l’informe de Qualitat Ambiental a Sant Rafel del Riu i la Generalitat Valenciana, que «com a administracions responsables haurien d’actuar», i si no fan res, des del municipi del Montsià s’estudiaran accions legals.

- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -

Latest article

Catalonia Noticias