La viticultora Maria Rovira destraca que és un projecte molt important per visibilitzar la tasca de la dona al camp, en una feina «molt masculinitzada» en la qual «sempre hi ha hagut moltes dones però la majoria de gent no sabia ni com ens dèiem. És molt important que es coneguin noms i cognoms de totes».
Amb aquesta idea va sorgir el projecte i llibre 50 viticultores del Penedès. Converses a peu de vinya, amb fotografies i textos de la vilafranquina Maria Rosa Ferré i editat per Edicions i Propostes Culturals Andana.
El treball es presentarà a la tardor però a Cal Figarot de Vilafranca s’han reunit per primer cop 46 de les 50 viticultores protagonistes del llibre que, en la seva majoria, no es coneixien entre elles.
Altruista
L’autora i fotògrafa Ma Rosa Ferré, ha dut a terme tota la tasca de manera totalment altruista en un projecte sense ànim de lucre.
En l’obra 50 viticultores del Penedès. Converses a peu de vinya Maria Rosa Ferré s’endinsa en la vida d’una cinquantena de dones viticultores del territori penedesenc, visibilitzant a través d’imatges i textos la seva vida, la seva feina i esforç.
A més del llibre, també hi haurà una exposició fotogràfica itinerant per apropar la realitat d’aquestes dones a la ciutadania.
Oblidades
És una acció per posar al camp el nom de dona que durant dècades ha estat oblidat, tot i que el seu treball ha estat esssencial, no només a peu de vinya, sino també al cap de les empreses i cellers per a l’estudi de millorar el producte i el rendiment dels camps, la comercialització, gestió i exportació.
La viticultora més jove del grup, Marta Torné, del celler Torné & Bel, explica que amb tant sols 22 anys, ja fa totes les tasques necessàries en el celler juntament amb el seu pare.
Torné s’ha mostrat molt contenta per un projecte que mostra que les dones viticultores cada cop són més i ha destacat la feina que fan les xarxes socials per donar visibilitat al món femení que treballa al camp.